top of page

החשיבות של תכנון מוקדם לניהול זכויות יוצרים בצוואה וייפוי כוח מתמשך

  • Talia Rozman
  • Oct 8, 2024
  • 2 min read

קניין רוחני הוא נכס יקר ערך, הדורש הגנה וניהול נכון. במאמרים האחרונים הסברתי את המשמעות של ייפוי כוח מתמשך עבור יוצרים במקרים של אובדן כשירות, וכיצד צוואה יכולה להבטיח את המשך ההגנה על הזכויות המוסריות והכלכליות גם לאחר מות היוצר- מוזמנים לחזור לקרוא.


סדרת המאמרים הזו נכתבה מתוך מטרה להעניק לכם-יוצרים הכוונה מעשית וחשובה בנוגע לניהול זכויותיכם, הן במקרה של אובדן כשירות והן לאחר המוות.

זכויות יוצרים הן לא רק כלי כלכלי, אלא נושאות משמעות ערכית ומוסרית עבור יוצרים רבים, וחשוב לדעת כיצד ניתן להבטיח את הגנתן בצורה הראויה ביותר.


יתרונות התכנון המשפטי

כאשר מתכננים מראש כיצד לנהל את זכויות היוצרים, ניתן להשיג כמה יתרונות מרכזיים:

שמירה על שליטה מלאה: תכנון מוקדם מאפשר לכם לקבוע בדיוק מי ינהל את הקניין הרוחני שלכם, כיצד יעשו זאת, ומה יהיו גבולות השימוש ביצירות שלכם, גם לאחר שתאבדו כשירות או תלכו לעולמכם.

מניעת סכסוכים ושמירה על שלום משפחתי: באמצעות הגדרה ברורה של ניהול הזכויות בצוואה ובייפוי הכוח המתמשך, ניתן למנוע סכסוכים משפחתיים שיכולים להיגרם מהעדר הוראות ברורות וכך קטן הסיכוי למחלוקות משפטיות בין יורשים או צדדים עסקיים בנוגע לניהול היצירות שלכם.

חיסכון בעלויות משפטיות: תכנון מראש חוסך פעמים רבות בעלויות משפטיות יקרות הקשורות לסכסוכים ומחלוקות סביב זכויות היוצרים. המסמכים מבהירים את כוונותיכם, דבר שיכול למנוע תהליכים משפטיים ארוכים ויקרים.


הבטחת עתיד היצירות

תכנון נכון מבטיח שהיצירות שלכם ימשיכו להתקיים ולהשפיע, תוך שמירה על הערכים והכוונות שלכם, גם בעשורים הקרובים ובדורות הבאים.


בואו נסתכל על דוגמאות נוספות שידגימו את התועלות של תכנון מוקדם:


אמיר סופר ותסריטאי מצליח, מינה את בתו כמיופת כוח במסגרת ייפוי כוח מתמשך שתנהל את זכויות היוצרים שלו במקרה של אובדן כשירות. אמיר הדגיש כי אינו מעוניין שסיפורים שלו יעובדו לסרטים על ידי חברות מסוימות, המקדמות מסרים שלא עולים בקנה אחד עם עמדותיו. באמצעות ייפוי הכוח המתמשך, בתו יכולה להבטיח שהיצירות יישמרו בקפדנות ויופצו אך ורק במסגרת הגבולות שהוא קבע.


שרון מלחינה ידועה, ציינה בצוואתה במפורש שהיא לא מעוניינת בשימוש ביצירותיה בפרסומות. כאשר לאחר מותה, פנו אל יורשיה חברות פרסום בהצעה לרכוש את הזכויות לשיר מפורסם שלה, היורשים סירבו על בסיס ההנחיות שהותירה בצוואה.


אורנה, כותבת ומאיירת ספרי ילדים, כתבה בצוואתה שהיא לא מעוניינת שספריה יעובדו לאנימציה מבלי לשמור על האיורים המקוריים. כך, למרות לחצים כלכליים מצד יורשיה ומפיקים, בקשתה נשמרה והוראותיה כובדו.


הפרכת מיתוסים נפוצים


"היצירה שלי תתנהל מעצמה אחרי מותי": מיתוס זה הוא שגוי. בלי הוראות משפטיות, היצירה שלכם עלולה להיות מנוהלת בצורה שונה מהכוונות שלכם, ואפילו להיות מנותקת מערכים שאתם מחזיקים בהם.  


"אינני זקוק לצוואה או לייפוי כוח מתמשך אם אין לי הרבה רכוש": זכויות יוצרים הן רכוש בפני עצמו, שיכול להניב הכנסות משמעותיות או להוות חלק חשוב מהמורשת שלכם וחשוב להבטיח שהן יטופלו בהתאם לרצונכם.


לסיכום,

שילוב שני הכלים המשפטיים הללו מאפשר לכל יוצר לקבוע מראש מה ייעשה עם יצירתו, מי ינהל אותה, ומהם הגבולות הערכיים והאתיים שיש לשמור, גם כשהוא כבר לא יכול להביע את עמדתו בעצמו. קביעת הנחיות ברורות לגבי זכויות היוצרים שלך היא קריטית, שכן הבהירות תסייע להגן על זכויותיך הכלכליות והמוסריות, ותבטיח שהיצירות שלך ינוהלו בהתאם לרצונותיך ולהשקפת עולמך.


עכשיו הזמן לפעול! אם עדיין לא התייחסתם לזכויות היוצרים שלכם בצוואה או ייפוי כוח מתמשך, זה הזמן לעשות זאת. מוזמנים ליצור קשר ואעזור לכם להגן על היצירות שלכם בצורה הטובה ביותר, ולוודא שהן ישמרו את הערכים שלכם בדיוק כפי שרציתם.





 

Comments


bottom of page