top of page

הגנה על הזכות המוסרית באמצעות ייפוי כוח מתמשך וצוואה

  • Talia Rozman
  • Oct 8, 2024
  • 3 min read

 

הגנה על הזכות המוסרית לאחר מות היוצר ובעת אובדן כשירות: מדוע היא חשובה ואיך ניתן להגן עליה באמצעות צוואה וייפוי כוח מתמשך?


כאשר מדברים על זכויות יוצרים, אנשים חושבים לרוב על הזכות הכלכלית- היכולת להרוויח כסף מהיצירה, כמו מכירת ספרים, מוזיקה, או מתן רישיונות לשימוש ביצירה בפרסומות, סרט, סדרה וכן הלאה.

אבל ישנה גם זכות מוסרית, שהיא משהו שונה לגמרי. הזכות המוסרית מגנה על הקשר האישי של היוצר ליצירה שלו. מדובר בזכות שאינה כלכלית, אלא ערכית, והיא מבטיחה שהיצירה תמשיך לשקף את כבודו ורצונותיו של היוצר, גם כאשר הוא כבר לא מסוגל להגן עליה בעצמו – בין אם עקב פטירה ובין אם עקב אובדן כשירות.


מהי הזכות המוסרית?

הזכות המוסרית היא זכותו של היוצר להכרה כאדם שיצר את היצירה (מתן קרדיט) וכן הזכות להתנגד לכל שינוי או סילוף ביצירה העלול לפגוע בכבודו או בשמו הטוב של היוצר.


מה קורה לזכות המוסרית לאחר מות היוצר?


חשוב לדעת כי הזכות המוסרית לא פוקעת עם מותו של היוצר. גם לאחר פטירתו ולמשך 70 שנה ממועד פטירתו, יש חשיבות להבטחת כיבוד זכויות אלו. יוצר יכול לקבוע בצוואה הוראות מדויקות שיבטיחו את שמירת הזכויות המוסריות שלו גם לאחר מותו. ניתן להגיש תביעה משפטית אם יש פגיעה בזכות המוסרית. למשל, אם נעשה שימוש ביצירה ללא מתן קרדיט ליוצר, או אם בוצעו שינויים שפוגעים בשלמות היצירה.

 

איך צוואה יכולה להגן על הזכות המוסרית?


הדרך הטובה ביותר להבטיח הגנה על הזכות המוסרית לאחר המוות היא לכלול הוראות ברורות בצוואה:


  1. מינוי אדם אחראי-  היוצר יכול למנות אדם מסוים (או גוף) שיהיה אחראי על אכיפת הזכות המוסרית. אדם זה יוכל לפעול במקרה של פגיעה בזכות, כמו שימוש לא ראוי או שינויים ביצירה.

  2. קווים מנחים לשימוש ביצירה- בצוואה ניתן להבהיר באופן מפורש מהם ערכי היוצר ומהם גבולות השימוש ביצירה. למשל, יוצר מוזיקלי יכול לקבוע שלא יאשר שימוש בשיריו בפרסומות למוצרים מסוימים, או סופר יכול להורות שיצירותיו לא יעובדו לקולנוע בצורה שתפגע במסר שלהן.


לדוגמה, מוזיקאי שכתב שיר והשאיר הוראות מפורשות בצוואתו לגבי שימושים מסחריים ביצירתו, יכול להבטיח שהמורשת המוזיקלית שלו תישמר בצורה מכובדת, גם לאחר מותו.


אובדן כשירות והגנה על הזכות המוסרית באמצעות ייפוי כוח מתמשך:

בנוסף לצוואה המיועדת להגן על היצירה לאחר מות היוצר, ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך כדי להגן על הזכות המוסרית.

באמצעות ייפוי כוח מתמשך, ניתן למנות מיופה כוח שיפעל בשמו של היוצר כאשר הוא לא יוכל לנהל את ענייניו באופן עצמאי. ולכלול הנחיות ברורות בנוגע לשמירה על הזכות המוסרית ואיך יש לנהל את היצירות שלו במקרה של אובדן כשירות.



לדוגמה:

היוצר יכול לקבוע מי יהיה אחראי לאכיפת זכויותיו המוסריות.

מיופה הכוח יקבל אחריות לוודא שהיצירה לא תשונה או יעשה בה שימוש בניגוד לערכים שהיוצר הציב.

הגנה על הזכות לקרדיט של היוצר ושמירה על כך שהוא יקבל הכרה על עבודתו בכל פרסום או שימוש ביצירה.

הגנה מפני שימושים מסחריים שעלולים להתנגש עם ערכי היוצר.

במקרים אלו, מיופה הכוח הוא המגן של הזכות המוסרית, והוא מחויב לפעול בהתאם להנחיות הברורות שהשאיר היוצר.

 

למה כדאי לשלב בין צוואה לייפוי כוח מתמשך?


הזכות המוסרית אינה מוגבלת רק למקרה של מוות. אובדן כשירות יכול להיות מצב בו היוצר אינו מסוגל להגן על יצירותיו בעצמו, ועל כן חשוב לכלול הוראות הן בצוואה והן בייפוי כוח מתמשך. שילוב שני הכלים המשפטיים הללו מבטיח כיסוי מלא- בזמן החיים ובמותו של היוצר.

קחו לדוגמה את אלון, מוזיקאי מצליח. אלון השאיר הוראות מפורשות בייפוי כוח מתמשך ובצוואתו לגבי השימוש במוזיקה שלו. במהלך חייו, הוא מינה את אחיו לשמש כמיופה כוח על זכויותיו, והגדיר שבמקרה של אובדן כשירות, אסור לבצע שינויים במוזיקה שלו או להשתמש בה בפרסומות. לאחר מותו, ההוראות בצוואתו חיזקו את ההגנה על הזכות המוסרית שלו, וקבעו שהמוזיקה לא תוכל לשמש לקמפיינים מסחריים בניגוד לערכיו.

 

לסיכום,

הזכות המוסרית היא אמצעי להבטיח שהיצירות ימשיכו לייצג את הכוונות, הערכים והמורשת של היוצר, גם לאחר מותו או כאשר הוא מאבד את כשירותו. באמצעות צוואה וייפוי כוח מתמשך, היוצר יכול להבטיח את ניהול הזכות בצורה שתכבד את רצונותיו ותגן על כבודו מול השימושים המסחריים והחברתיים של היצירה.


הזכות המוסרית חלה על כל סוגי היצירות המוגנות בזכויות יוצרים על פי החוק הישראלי. זה כולל יצירות ספרותיות (כגון ספרים וסיפורים), יצירות אמנותיות (כגון ציורים וצילומים), יצירות מוזיקליות, עיצוב גרפי, ואפילו יצירות אדריכליות. כל יוצר של יצירה מקורית זכאי לזכות המוסרית המגנה על הקשר שלו ליצירה, כולל הזכות לקבל קרדיט והזכות להתנגד לשינויים שעלולים לפגוע בכבודו.


חשוב לכלול בצוואה הנחיות מפורשות בנוגע לשימוש ביצירותיכם. אם יש לכם חזון מיוחד לאופן שבו היצירה תמשיך להיות מוצגת, חשוב שתגדירו זאת מראש. לדוגמה, האם אתם רוצים להבטיח שלא ייערכו שינויים בטקסט, בלחן, או בעיצוב מבלי אישורם של יורשיכם? הצוואה היא המקום להגדיר זאת.


בנוסף, כדאי ליידע את יורשיכם על הזכות המוסרית ועל חשיבותה. כך יוכלו להגן על היצירה מפני כל שינוי שעלול לפגוע בכבודכם או במוניטין שלכם כיוצרים.


ללא הנחיות ברורות, יורשיכם עלולים להיקלע למצבים מורכבים בהם יצטרכו להחליט כיצד להשתמש ביצירות שלכם. הנחיות בצוואה יכולות למנוע אי הבנות או מחלוקות משפחתיות, ולוודא שהרצונות שלכם יכובדו בדיוק כפי שהתכוונתם.


רוצה לדעת עוד? צרו קשר לייעוץ מקצועי.




Comments


bottom of page